Belønning – veien til suksess i hundetrening

I midten av oktober arrangerte vi kurs med Thomas Stokke fra Klickerklok. Mørketiden har satt seg her hos oss og det blir da mer innetid og skrivetid, i stedet for jakt. Så nå først skriver jeg ett kort referat derfra.

Vi var en liten, interessert gjeng som deltok. Det ble god tid til spørsmål og diskusjoner. Thomas innledet med teori og så gikk vi ut for å få demonstrert det han sa i praksis. Slik var hele helgen delt opp og det fungerte meget godt. Tusen takk til hundeeierne som stilte sine hunder til disposisjon så vi fikk se forskjellige måter å nærme seg teorien fordi de var ulike i gemytt. På denne måten fikk vi også se hvordan å velge rett belønning tilpasset til atferden og hunden du trener.

Disse tema var vi igjennom:

  • Belønningsmåter, belønningshandtering, belønningsplassering
  • Struktur på treningen for effektive økter
  • Velge treningsteknikk – Fange atferd, shaping og targeting
  • Planlegging
  • Å sette kriterier – progresjon og kvalitet
  • Balanse mellom ulike atferdskategorier – med hunden nærme og på avstand, aktive og passive, langsomme og raske, mot og i fra fører
  • Atferder med ulike kroppsdeler – for eksempel m labb, nese, blikk, munn, med og uten gjenstand
  • Evaluering

20151011_13331120151011_133317Foto: Her lærer Vehlo å springe til belønning på «værsågod»!

Kurset passer for alle som vil forbedre sine treningsferdigheter,  uansett om du har valp, unghund eller voksen hund. Vi hadde demohunder i alle kategorier og nivå. Noen hadde aldri hørt en klikker, noen ville bare ikke leke, andre ville ikke slippe leken og noen ville bare ha mat. Det var nemlig stort fokus på å utvikle belønninger. Utvikle belønninger betyr å finne en belønning som din hund liker og vil jobbe for. Men også å trene hunden til å like de belønningene du selv finner hensiktsmessig. At du i treningen kan veksle mellom ulike belønningsformer gjør alt mye smidigere og morsommere.

Når hunden går gjennom ild og vann for å få belønningen begynner man å legge inn regler for når den får ta belønningen. Her kommer selvkontroll inn i bildet. Jobbe først, leke/spise etterpå.

20151011_124311

Foto: Kuling lærer seg selvkontroll. «Sitt stille og trekk deg unna maten så får du den!»

Det var interessant at vi fikk demonstrert både innlæringen og videreutvikling av øvelsene. Til slutt hadde vi også hunder som kunne det godt og disse fikk vist hvordan man brukte øvelsene til i praksis. Været var godt og vi var ute på ridebanen i Sandnesdalen på formiddagen og når det ble mørkere flyttet vi inn i ridehallen. Ingen bilder derfra da jeg brukte mitt dårlige mobilkamera.

 

  • 20151011_13094020151011_13094420151011_130946Foto: Frøya lærer seg å springe til avstandsbelønning