Sitt er innkalling av fører

Overskriften er et sitat fra instruktør Thomas Stokke som var innom Kirkenes i begynnelsen av mars. I den forbindelse inviterte vi til ett lite kveldsforedrag med sitt og avstandskommando som tema. Det var hundeeiere både med og uten fuglehund som slo i hjel noen timer utendørs og som fikk med seg litt inspirasjon i hverdagen.

20160404_192142Bilde: Thomas med Krispie som demo hund og en lydhør gjeng deltakere.

Thomas gikk gjennom innlæringen av en stoppkommando og det han la vekt på var å dele opp sitt i tre deler. Viktig poeng er  at hunden skal lære å bli sittende, istedet for å være flink til å sette seg – og deretter sprette opp igjen som en kork i vann!

Del 1: Å bli sittende uansett hva sprell fører og miljøet finner på rundt hunden. Belønning når hunden klarer forstyrrelsen og gjøre det så vanskelig at hunden lykkes mer enn den mislykkes!

Del 2: Å sette seg frivillig for deretter å få belønning slik at sannsynligheten for å sette seg øker.

Del 3: Sette på kommando. Når du vet at hunden kommer til å sette seg så sier du din kommando like før og belønner. Etter mange nok repetisjoner vil de to være linket sammen.

Deretter kan du teste signalet når hunden gjør andre ting, feks når dere er på tur og den ikke forventer kommando. For at hunden skal sette seg på avstand og ikke velge å komme inn til deg å sette seg foran deg, bør du variere hvor du belønner – altså ikke alltid foran deg. Du kan også passe på å belønne der hunden er feks ved å kaste en ball til den på avstand.

Thomas hadde også noen tips til hvordan vi kan være obs i hverdagen for ikke å slite ut kommandoen. Han viste oss også typiske situasjoner der vi bruker sitt, uten å tenke på at vi må passe på at hunden ikke selv bestemmer når den kan reise selv. F.eks scenarioet der vi tar hunden ut av bilen, glemte noe i forsetet, sier sitt og går for å hente. Mens vi er foran i bilen går hunden sin vei eller kommer etter. Hmm.

Derfor: «Sitt er innkalling av fører». Hunden er ikke ferdigsittet før fører kommer til og berører hunden fysisk og gir ett eller annet frisignal. Lett å huske.

Tusen takk til Thomas og velkommen tilbake!

20160501_153043

Foto: Thea har oppdaget due inne i ankomsthallen på Gardermoen. Du vet aldri når ett treningstilfelle dukker opp!